När blev du senast lyssnad på?

 Av: Nicklas Karlsson

När upplevde du senast att du blev lyssnad på? på riktigt? Inte bara att någon såg din mun röra sig och hörde ljudet av din röst. Utan så där intensivt och med en ambition att verkligen vilja lyssna för att förstå det du har att säga?

Jag sitter vid middagsbordet tillsammans med de andra gästerna. En av gästerna berättar engagerat om ett semesterminne från årets fantastiska sommar. Jag lyssnar intresserat för att jag vill förstå mer om vad som pågår i hennes värld. Hon berättar att hennes familj i somras, av en slump, råkade hitta en ”hemlig” strand mitt inne i skogen. En av de vackraste badplatser som hon någonsin sett i Sverige. Wow tänkte jag, vad häftigt! Jag lutade mig framåt för att få höra mer om denna magiska badplats. Just som hon skulle börja beskriva mer i detalj hur denna plats såg ut och var den låg så avbröt plötsligt en annan gäst.
– det där påminner mig om när jag var i Italien förr förra året säger gästen. – Vi badade på den mest fantastiska badplats som finns i hela södra Italien fortsätter han. Den nya gästen som nu har tagit över samtalet hade inte kommit långt i sin berättelse när plötsligt en tredje gäst avbröt och fortsatte:
– jag har inte varit i italien ännu, däremot har jag varit i Frankrike många gånger. – Det är min favoritplats på jorden säger den tredje gästen… Och så här fortsatte konversationen. Den ena tar över efter den andra. Det var lite som om att de väntade på att den som för tillfället berättade något skulle andas in, så att de själva kunde passa på att hoppa in i samtalet och berätta om sina egna tankar.

Jag vet inte hur samtalen låter runt middagsbordet med dina vänner eller vid mötesborden på ditt arbete. Men kanske kan du på någon nivå känna igen dig i detta?

Vinsterna med ett medvetet lyssnande
På utbildningen Det tydliga ledarskapet tränar vi ledare i att bl.a. förädla och skärpa lyssnandet. Vi har observerat att ett medvetet lyssnande är enormt kraftfullt för att exempelvis stärka relationer och för att bedriva ett effektivt ledarskap. Både för den som lyssnar och för den som blir lyssnad på finns stora vinster. Många deltagare på våra utbildningar berättar om att de för första gången blivit medveten om nivån på sitt eget lyssnande. Eller sin egen brist på lyssnande. Ibland blir man plågsamt medveten om att man allt som oftast faktiskt inte lyssnar på den man har framför sig. Utan att det man egentligen lyssnar på är sina egna tankar och åsikter om vad den andra pratar om. Vilket är något helt annat än att lyssna intensivt och engagerat på den andra. Det häftiga är att när samma personer får uppleva hur det är att bli intensivt lyssnad på av en annan person som är genuint nyfiken på vad och hur du berättar det du berättar, så uppstår det ofta magi. Människor blomstrar, hittar nya perspektiv, löser problem av sig själv, får energi, får tillgång till kreativitet etc. Tänk vilka effekter ett mer medvetet lyssnande skulle få på din arbetsplats? eller i din familj?

Så när blev du senast lyssnad på? på riktigt?

Och förresten… när lyssnade du på någon annan? på riktigt?


När hade du kontakt senast?

Fokus på fokus

När blev du senast lyssnad på?