När hade du kontakt sist?

 När hade du kontakt med någon sist? Och då menar jag inte en tumme upp på fejan eller en nickning till grannen när du går förbi. Jag menar kontakt. På riktigt.

En av ledarskapets sex naturlagar, som du lär dig på Det tydliga ledarskapet, är kontakt. Ett grundläggande behov vi alla har. Vi behöver varandra och vi behöver relationer för att fungera som bäst.

Sedan vi föddes har vi instinkten att relatera, att förhålla oss till nåogn. Annars överlever vi inte. Absurt nog finns det forskning  som visar exakt det.

I filmen ”CastAway” med Tom Hanks, så blir det tydligt när han som ensam överlevare på en ö till slut får en relation med en fotboll som han förmänskligar.

Vi kan skapa kontakt
I vår vardag har vi oändligt många tillfällen när vi på riktigt kunde skapa kontakt.

Istället är vi ofta någon annanstans när vi ska hinna med, bli klara, komma fram till jobbet, avsluta mötet, komma fram till nästa punkt på dagordningen, skjutsa till träningen. Du vet vad jag menar.

Det häftiga äventyret
Ibland är det oändligt viktigt att ha kontakt. Om inte för den vi lyssnar på- så i alla fall för vår egen skull. Så där på riktigt.  Ibland behöver vi tvärnita. Se sonen eller dottern i ögonen och bara lyssna på den där härliga historien om det för barnet häftigaste äventyret någonsin.

TIPS
  • Ett sätt att skapa kontakt – är att matcha den du pratar med. Det vill säga följa personens kroppsspråk, taltempo och ordval.
  • Ett annat sätt att skapa kontakt är faktiskt lyssna. Att använda alla sinnen när du lyssnar på en annan person.

Hur mycket värt skulle det vara för dig att komma ut från nästa möte och uppleva att gruppen lyssnade på dig? Hur viktigt skulle det vara för dig att den du lever med också upplevde dig vara en bra lyssnare?

Fler tips

  • Avsätt tid för finnas tillgänglig
  • Planera kontakttid med de viktiga runt dig
  • Passa på i köer och eller gör om dötid till konstruktiv tid och kontakta någon som är viktig för dig. Om så bara för att säga hej.
  • Använd dina sinnen när du kommunicerar. Syn, hörsel. Känsel.

När hade du kontakt senast?

Fokus på fokus

När blev du senast lyssnad på?